Waarom wasbare luiers?

Er zijn vele redenen waarom iedereen wasbare luiers zou moeten overwegen. Hieronder vind je een aantal feiten en vergelijkingen tussen wasbare luiers en wegwerpluiers. Mocht je naar aanleiding van de uitgebreide informatie op deze website toch twijfels hebben over het gebruik van wasbare luiers, raden wij u aan om een proefpakket te bestellen.

Beter voor het milieu

Per jaar lopen er 610.000 kinderen en baby’s rond in luiers. Zij generen in totaal 165 miljoen kilo per jaar aan luierafval (bron: Mileucentraal). Dit komt neer op gemiddeld 270 kilo per kind, per jaar!

Wasbare luiers zorgen voor 1,4 tot 2,3 keer minder uitstoot van broeikasgassen, afhankelijk van het aantal luiers dat je gebruikt, hoe je ze wast en of je ze in de droger doet. Wegwerpluiers bestaan voor de helft uit materiaal dat is gemaakt van aardolie. De raffinaderijen die de aardolie verwerken, veroorzaken ook weer lucht- en watervervuiling.

Beter voor de gezondheid

Wasbare luiers bevatten geen chemicaliën zoals chloor, parfum of polyacrylaat (een chemische stof die gebruikt wordt voor het absorptievermogen). Chloor en andere chemicaliën kunnen goede beschermende bacteriën op de huid aantasten en verandert de pH-balans van uw kind, wat een droge huid en verschillende en huidirritaties kan veroorzaken.

In een onlangs verschenen rapport werd een toename van astma en ademhalingsproblemen bij kinderen gerelateerd aan het dragen wegwerpluiers. In meer extreme gevallen van blootstelling aan deze stoffen, kan uw kind ernstige huidirritaties, koorts, braken en stafylokok infecties ontwikkelen. Wasbare luiers zorgen voor meer adem-vermogen en resulteren in minder huidirritatie en huiduitslag.

Sneller zindelijk

Het gebruik van wasbare luiers leidt tot het sneller zindelijk worden van uw kind. Omdat de luier natter aanvoelt worden kinderen zich sneller bewust van wat ze doen. Wegwerpluiers zorgen er voor dat de ‘natheid’ voor een langere tijd wegblijft, waardoor uw kind minder snel bewust zal worden van een natte luier.

Wist je dat 90% van de kinderen in de jaren 60 al zindelijk waren halverwege hun tweede levensjaar. Tegenwoordig is dat nog geen 20% van de kinderen. Tegenwoordig worden kinderen zindelijk tussen hun 3e en 4e levensjaar, vaak nog even vlak voordat ze naar de basisschool aan. Met het gebruik van wasbare luiers kunnen kinderen vaak 1 tot 1,5 jaar eerder zindelijk worden!

Kostenbesparend

Vooral in de eerste maanden gebruik je meer luiers. Gemiddeld gebruiken ouders 6 wegwerpluiers per dag, wat neerkomt op 2190 wegwerpluiers per jaar. Tegenwoordig zijn de meeste kinderen pas zindelijk na hun 3e levensjaar. Als wij 3 jaar aanhouden, dan gebruik je 6570 luiers per kind.

Afvalkosten

Binnen veel gemeentes in Nederland kun je wegwerpluiers niet gescheiden inleveren. Luiers belanden dus vaak bij het restafval, waarvoor betaald moet worden. De kosten verschillen per gemeente, maar gemiddeld ben je € 2,00 per week kwijt aan luierafval. Dit kost je € 104 euro per jaar aan afval.

Aanschaf wegwerpluiers

Een wegwerpluier kost gemiddeld € 0,25 per stuk, afhankelijk van het merk en mogelijke aanbiedingen. In totaal ben je per kind voor een luierperiode van 3 jaar dus € 1642,50 aan luiers kwijt.

Kosten wasbare luiers

Voor het gebruik van wasbare luiers ben je de eenmalige aanschafkosten kwijt. Een startpakket van Bababoe kost je eenmalig € 299,00.
Voor het opvangen van ontlasting gebruik je inlegvellen. Gemiddeld gebruik je ongeveer één rol inlegvellen per maand. De kosten voor een rol inlegvellen is € 5,95 per rol. Dit komt neer op € 71,40 per jaar.

De vieze luiers moeten natuurlijk gewassen worden. Gemiddeld heb je met wasbare luiers ongeveer 2 extra wasbeurten per week. Voor de kostenberekening van één wasbeurt (bron: Nibud) zijn wij uitgegaan van kosten voor elektriciteit, waspoeder, water en de slijtage (afschrijving) van de wasmachine.

Ons advies is om wasbare luiers op 40 graden te wassen, tenzij de luiers erg vies zijn kun je ze ook op 60 graden was. Een wasbeurt van 40 graden kost gemiddeld € 0,81 en een wasbeurt van 60 graden kost gemiddeld € 0,91. Voor een gemiddelde wasbeurt rekenen wij dan € 0,85.

Als je 2 extra wasbeurten per week hebt dan ben je € 88,40 per jaar extra kwijt aan waskosten. Door het gebruik van wasbare luiers is een kind eerder zindelijk. De gemiddelde leeftijd is 2,5 jaar en vaak al eerder. Voor deze berekening houden wij 2,5 jaar aan, wat neerkomt op €221,00 aan extra waskosten.